Welkom bij de kennel Mighty MidgetWat betekent Kynologie?


Met kynologie wordt de wetenschap van de hond aangeduid. De term is, analoog aan bijvoorbeeld biologie, ontleend aan het Grieks (kynos betekent hond), maar kynologie is geen erkende wetenschappelijke discipline.
Het woord wordt voornamelijk gebruikt door hondenfokkers en trainers en heeft meestal betrekking op afstamming en vereisten voor rashonden (uiterlijk ,karakter en gebruikshistorie vastgelegd voor ieder ras in de Rasstandaard) Iedereen die met rashonden in aanraking komt, hoort over Kynologie meteen bij de aanschaf van een pup. De stamboom (pedigree= afstammingsbewijs), wordt bijgehouden en uitgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied Nederland. Deze is weer aangesloten bij het Europees overkoepelend orgaan, de FCI te Brussel.

  • cookie
  • dodge
  • roos
  • hutch
  • kensi
  • moncherie
  • zowie

Tegenwoordig wordt elke hond gechipt, deze wordt gekoppeld aan het DNA profiel uniek bij iedere hond.
Voordelen in mijn ogen zijn; De generaties ervoor staan geregistreerd . Zo kun je uitzoeken op basis van de raskenmerken van de hond welk type bij je past en dan bedoel ik niet alleen leuk qua uiterlijk.
maar nog belangrijker het karakter en erfelijke aanleg van de hond . Immers de meeste rassen zijn al meer dan 100 jaar oud.
De verantwoorde fokker doet al zijn huiswerk en zoekt een goede vader voor zijn teef. Gezondheid, karakter en uiterlijk worden bekeken om zo gezonde en goede pups te krijgen.
Deze worden sociaal in familie kring bij hun moeder opgetrokken en zo goed mogelijk voorbereid op onze drukke maatschappij. Zijn honden staan onder controle van goede dierenartsen en krijgen hierdoor de meest optimale start voor een gelukkig hondenleven. Tegenwoordig wordt er gelukkig veel gebruik gemaakt van DNA onderzoek om alle rassen zo gezond mogelijk te maken. zowie met lollipop Ook Röntgenologisch onderzoek heeft bij veel rassen de laatste jaren dingen als HD en ED goed onder controle kunnen krijgen.
Is een rashond dan altijd gezond? Nee, natuurlijk niet, dat is onmogelijk. Dieren en mensen zijn natuur en die is niet altijd voorspelbaar.
De nadelen van stamboomloze honden (kruisingen) zijn in mijn ogen:
De ouderdieren worden niet getest op afwijkingen, gefokt wordt er zoveel mogelijk. Geen verplichte 12 maanden herstel tijd voor de teef. Teven zien zelden een dierenarts, geeft een teef niet makkelijk veel pups dan wordt ze afgemaakt.
Verder leven deze honden in erbarmelijke omstandigheden, in complete isolatie. Puppen groeien zo goedkoop mogelijk (zonder enting en ontworming) op en worden vaak op een leeftijd van 6 weken verkocht, terwijl de laatste 2 weken het opvoeden door de teef zo belangrijk is.

Handel is het; omdat mensen niet nadenken en niet willen wachten. Totaal onvoorspelbare karakters zorgen voor problemen bij onervaren baasjes.
Uiterlijk is dan nog het minst belangrijk, alle puppen zijn schattig, ze worden echter groot, groter, grootst? en ook hun vacht geeft vaak wollige verassingen. Soms wordt er een combinatie van 2 rashonden gemaakt: Designerdogs.
Zijn ze gezonder? Nee echt niet. Het is toch echt een fabeltje dat ze alleen de “goede” eigenschappen erven! 50%/50% kans, net als bij alle levende wezens.
Kortom fokkers die buiten de regels van de Raad van Beheer om fokken, doen dit omdat ze dan niet gecontroleerd kunnen worden en niemand verantwoording hoeven af te leggen. Iets wat ik wel moet en ook wil doen, voor mijn honden, mijn vrienden, die hier in huis wonen en omdat ik daar niet alleen veel haar, maar nog veel meer plezier en liefde van terug krijg en daar doe je het toch voor!!!

Dat is voor mij Kynologie, leven met honden.

Overige media

U vindt mij ook op

© mighty midget links